datchik-dvijenieДатчиците (сензорите) са основата на всяка охранителна система – домашна или професионална. Те са „очите и ушите” на системата, даващи й възможност да разбере какво се случва в охранявания обект.

Системата за сигурност задейства аларма, само когато засече нарушител, пожар или друга заплаха за вас, вашите близки и собствеността ви. Различните датчици се използват за различни цели, а техния брой се определя от големината на обекта и особеностите му.

Врати/прозорци/шкафове

Датчиците за врати и прозорци или т.нар. контактни сензори или просто МУК-ове са създадени да засичат отварянето на врати, прозорци или шкафове. Този тип датчици са малки и евтини. Освен за външни врати и прозорци, тези датчици се поставят и на вътрешни такива. Например някои хора ги инсталират на вратата на килера, където държат опасни и вредни химикали, за да защитят допълнително малките деца в дома.
Датчици за движение
Работят отлично като допълнителна защита срещу взлом в охраняваната зона. Все пак е по-добре да поставите датчици на вратите и прозорците, за да засечете евентуален нарушител преди да е проникнал в дома ви, но е добре да се подсигурите и с добавянето на датчици за движение.
Датчик за счупено стъкло

Ако имате голямо панорамно стъкло и стъклена плъзгаща врата, нарушителят може да ги счупи и да проникне в дома ви, без да отваря врата или прозорец. В този случай се използват датчиците за стъпено стъкло. Те са проектирани да засичат шума от счупването на стъкло и почти винаги се използват в комбинация с МУК-овете.
Датчик за вода

Случвало ли ви се е да протече пералнята ви?! Или пък някой радиатор?! Тук на помощ идват датчиците за вода. Сравнително евтини (съпоставени с щетите от наводнението), тези устройства могат да засекат вода и чрез контролера да ви известят, за да реагирате своевременно.
Датчици за температура

За разлика от пожарните датчици, тези се използват за контрол на температурата в помещения, където температурните разлики могат да нанесат големи поражения – парници, градини, места за отглеждане на животни и други.
Димни датчици

Пожарът е много по-опасен от всеки един крадец. За минути може изцяло да унищожи дома, имуществото ви и да причини наранявания на обитателите. Алармата за дим може да събуди обитателите ако са заспали и така да предотврати много по-голямо нещастие.
Датчици за въглероден оксид

Изключително опасен за хората и животните, този невидим газ може да причини сериозни поражения на здравето и дори смърт. Ето защо в последно време се използват датчици за засичането му и ранното предупреждение на обитателите на дома.
Безжични датчици

Всички изброени дотук датчици съществуват както е жичен, така и в безжичен вариант. Въпреки че, безжичните са малко по-скъпото решение, те си имат редица предимства, които не са за пренебрегване. Едно такова е лесното им монтиране във вече изграден обект – без дупки, кабели и паднала мазилка.

adminВидеонаблюдениебезжични датчици,датчици за температура,сензори
Датчиците (сензорите) са основата на всяка охранителна система – домашна или професионална. Те са „очите и ушите” на системата, даващи й възможност да разбере какво се случва в охранявания обект.Системата за сигурност задейства аларма, само когато засече нарушител, пожар или друга заплаха за вас, вашите близки и собствеността ви....