sigurnost-v-domaГарантирането на вашата сигурност не е толкова сложно, колкото ви се струва. Има редица дребни неща, които може да направите, за да подобрите сигурността на вашия дом.

Изберете качествени ключалки

Когато се нанесете за пръв път в ново жилище (собствено или квартира), първото нещо, което трябва да направите е да смените ключалките. Няма как да знаете кой е имал или има ключ за вашата врата. Не се скъпете за ключалки – качествените такива, си струват парите. Например, ключалка с т.нар. dead bolt е много по-трудна за отваряне. Проверете затварянето на прозорците и подменете тези механизми, които не се затварят и заключват добре. Ако живеете на ниско (първи етаж, а дори и втори) е добре да си изградите навик да проверявате вратите и прозорците преди да си легнете.
Всички обичат храстите – особено крадците

Ако живеете в къща, не оставяйте храстите да „подивеят”. Поддържайте ги редовно, за да не се превърнат в удобно място за следене на вас, вашите близки и разучаване на навиците ви. В никакъв случай не оставяйте храсти до вратите и прозорците на вашата къща.
Осветете дома си

Монтирайте външно осветление около къщата. Сигурни сме, че не искате да ви изненада някой в тъмното, докато се прибирате в къщи или докато заключвате колата си. Добра идея е инсталирането на датчици за движение (външни и вътрешни), които да управляват осветлението.
Не казвайте на всички – „Няма никой в къщи”

Дори когато ви няма в жилището ви е добре да оставяте някоя и друга лампа включена или пък телевизор или радио. Така създавате впечатление, че има обитатели в жилището и бихте отклонили вниманието на евентуалните крадци от вашия дом.
Погрижете се за вътрешната сигурност на жилището

Подсигурете си спокойствие от злополуки, бедствия и аварии. Пожарникарите препоръчват монтирането на пожарни детектори във всяка спалня. Веднъж инсталирани, имайте грижата да подменяте батериите им редовно, поне веднъж годишно. Осигурете си малък пожарогасител и го дръжте на видно място. Заключете далеч от достъпа на децата всякаква битова химия и опасни лекарства, които могат да им навредят при допир или поглъщане. Направете списък с телефонни номера при спешни случаи и ги поставете на видно място. Колкото и невероятно да ви звучи да забравите номера, в паниката всичко може да се случи.
Охранителната система се грижи за нещата вместо вас

Замислете се за монтиране на охранителна система за видеонаблюдение в дома си. Вие не сте постоянно в жилището си, а дори и когато сте, не може да видите всичко. Добрата охранителна система, освен локално оповестяване, дава възможност и за връзка с охранително звено, което винаги реагира, когато имате нужда.

adminВидеонаблюдениедатчици за движение,охранителна система,сигурност
Гарантирането на вашата сигурност не е толкова сложно, колкото ви се струва. Има редица дребни неща, които може да направите, за да подобрите сигурността на вашия дом.Изберете качествени ключалкиКогато се нанесете за пръв път в ново жилище (собствено или квартира), първото нещо, което трябва да направите е да смените...