ohranitelni-sistemi-za-domaМного домове по целия свят имат инсталирани охранителни системи и техния брой се увеличава всяка изминала година. Какво представляват охранителните системи и как се грижат за нашата безопасност?
Датчиците – основа на системата

Когато строите дом, искате той да е върху здрави основи. Същото е и с охранителните системи. Сензорите са „очите и ушите” на системата. Има различни видове датчици – за врата, за счупено стъкло, за движение, за дим, за вода, за температура са само няколко примера. Колкото повече сензори имате, толкова по-сигурен е дома ви.

Важно е охранителната система за да може да поддържа повече от 20 датчика.
Контролерът – мозъкът на охранителната система

Контролерът в охранителните системи определят как всеки един от сензорите реагират на събитие. Например, датчикът за отворена врата обикновено предизвиква аларма при определени условия, но не и през деня, когато обитателите влизат и излизат от дома. Аналоговите охранителни системи имат по един контролер, разположен обикновено в метална кутия в мазето или килера и са по-лесни за манипулиране и обезвреждане. Цифровите системи имат няколко степени на защита, които дават допълнителна степен на защита.
Клавиатурите – контрол над системата

Много полезни устройства за активиране и деактивиране на системата и наблюдение над статуса на датчиците. Стандартните клавиатури са с бутони и дисплей и обикновено се монтират до входната врата.
Комуникационен канал

Стандартните охранителни системи комуникират или по-скоро известяват съответните охранителни звена и/или собствениците само при възникване на алармено събитие (нарушение на сигурността). Някои системи имат възможност да изпращат тестови съобщения през определен период, за да показват работоспособността на системата. Съвременните охранителни системи използват повече от един начин за алармено известяване (GSM, Интернет, радио връзка, телефонна линия), което ги прави много по-трудни за заглушаване.
Центрове за наблюдение

Диспечери, наблюдаващи охраняваните обекти в реално време, реагират мигновено на всяко алармено събитие, обаждат се да проверят истинността на алармата, изпращам охранително звено към вашия обект и дори могат да ги направляват ако на обекта има инсталирана система за видеонаблюдение.

adminВидеонаблюдениеДатчици,Комуникационен канал,Контролер,Центрове за наблюдение
Много домове по целия свят имат инсталирани охранителни системи и техния брой се увеличава всяка изминала година. Какво представляват охранителните системи и как се грижат за нашата безопасност? Датчиците – основа на систематаКогато строите дом, искате той да е върху здрави основи. Същото е и с охранителните системи. Сензорите са...